23/01/2021

Bravo 5 Bakal Cipta Sejarah

3 min read

Sebagai penerbit yang pertama kali menerbitkan filem berunsurkan patriotik, cabaran pertama yang perlu mereka hadapi untuk merealisasikan impian tersebut adalah penyediaan kos penggambaran yang agak tinggi.

Ia bukan omongan kosong, tetapi realiti yang diakui sendiri penerbit KaryaPrima Production Sdn Bhd dalam menerbitkan filem berjudul Bravo 5.

Filem yang bakal menemui penonton pada 10 September ini menelan kos yang agak tinggi iaitu RM4.5 juta kerana tertangguh selama lima tahun.

Penerbit Eksekutifnya, Nik Nur Ashikin Nik Abdul Majid berkata, tempoh yang panjang itu menyebabkan penerbit perlu menampung dua kali pembayaran.

“Apa tidaknya, apabila pihak kita sudah bayar, tetapi benda itu tidak jadi, ia menyebabkan bayaran tersebut hangus begitu sahaja.

“Dan apabila kita mahu mengulang semula penggambaran itu, kita perlu bayar kepada pihak terlibat dengan bayaran baru. Sebab itu, kos filem ini menjadi agak tinggi,” katanya.

Filem dengan berlatarkan 1989, mengisahkan lima anggota Komando Tentera Darat Malaysia (Rejimen Gerak Khas) yang ditugaskan mengesan kedudukan gerila komunis yang merancang menguasai kedudukan strategik kawasan tengah Semenanjung Malaysia.

Malangnya, perhubungan mereka terputus kerana mengalami kerosakan ‘set peralatan komunikasi’. Tanpa bantuan pasukan sahabat lain yang sepatutnya tiba, mereka terpaksa bertempur dengan hampir 200 anggota gerila komunis.

Filem ini diarahkan oleh Mohd Latiff Zami atau lebih dikenali sebagai Yeop Hitler dengan dibintangi barisan pelakon handalan antaranya Beto Kusyairy, Remy Ishak, Sofi Jikan, Sashi Tharan, Xavier Fong dan Frank Peterson.

Sukar cari penaja

Selain itu, penerbit juga mengalami cabaran apabila filem beraspirasikan kisah sebenar lima komando itu tidak mendapat tajaan daripada mana-mana pihak.

“Penaja juga seolah-olah takut untuk menaja filem seperti ini yang dikatakan jarang mendapat sambutan hangat.

“Oleh sebab tiada penaja, saya sendiri telah turun padang mencari penaja sendiri dan menjual pelbagai benda untuk menampung semula pembikinan filem ini,” katanya.

Dalam menghadapi pelbagai cabaran terutama pelaburan kos yang agak tinggi dan melalui saat kegawatan ekonomi ketika itu, Nik Nur tetap punyai semangat tinggi untuk menjayakan filem tersebut.

“Ia satu pengorbanan yang sangat panjang. Tetapi saya tidak berputus asa walau apa sahaja orang kata, terutama filem seperti ini tidak pulang modal lah, saya tetap yakin.

“Alhamdulillah semuanya dipermudahkan dan pada 2 September ini, filem Bravo 5 ini akan dirasmikan sendiri oleh penaung Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Yang Dipertuan Agong.

“Pada majlis itu juga, akan dilancarkan juga novel Bravo 5 hasil adaptasi daripada skrip asal filem ini oleh Mejar (B) Zainal Hayat,” katanya penuh kepuasan.

Selaku penerbit, Nik Nur amat menghargai pengorbanan dan kerjasama yang ditunjukkan pihak ATM terutama tentera darat untuk menjayakan filem tersebut.

“Saya bangga dengan Kementerian Pertahanan kita, Mindef dan ATM, yang bebar-benar memberi komitmen cukup luar biasa.

“Anggota komando terlibat, 24 jam bersama kita. Mereka memberi kita pendedahan, latihan teknikal, cara letupan dan bahasa tentera yang memang kita tidak tahu sebelum ini. Mereka sangat membantu,” katanya.

Cadang wayang pacak

Untuk meluaskan pengetahuan masyarakat mengenai sejarah sebenar komando ini, pihak penerbit merancang untuk mengadakan wayang pacak di seluruh negara.

“Bukan semua tempat dan negeri ada panggung wayang, oleh itu selain tujuan kami untuk menerbitkan filem ini, kami juga mahu memberi pengetahuan kepada umum.

“Tempat seperti perkampungan Orang Asli dan ada negeri yang tidak punyai panggung, perlu kami ke sana untuk salah satu promosi filem ini dan pendidikan,” katanya.

Selain itu, untuk memberi pendedahan tentang kewujudan filem ini, pihak penerbit kini sedang melakukan jelajah promosi ke seluruh negara.

Sebelum mengakhiri perbualan, Nik Nur berharap sambutan penonton ke atas filem berunsurkan patriotik ini amat memberangsangkan.

– Sinar Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *